Euron de kachelspecialist
Adres gegevens

Kaagstraat 13
8102GZ RAALTE
Tel.: 0572-354250
Fax.: 0572-371618
info@euron-kachels.nl
Openingstijden
showroom
0572-354250
Maandag t/m Vrijdag: 08:00 - 17:00
Zaterdag: 09:00 - 16:00

Brandstofkosten


Rendement

Het rendement van een kachel is het deel van de verbrandingswarmte dat de kachel daadwerkelijk gebruikt om de ruimte te verwarmen. De rest van de warmte gaat verloren. Het rendement wordt altijd uitgedrukt in een percentage. Als een kachel een rendement heeft van 80 procent, dan verdwijnt 20 procent van de warmte door de schoorsteen naar buiten.
Hoe hoog het rendement is , hangt af van het soort kachel, maar ook van het stookgedrag. Zo kan een ingebouwde houtkachel een rendement halen van 60 procent, en een vrijstaande kachel 75 procent. Een tegel- of speksteenkachel houdt de warmte lang vast en haalt hierdoor een rendement van 90 procent. Deze rendementen zijn lager wanneer bijvoorbeeld de kachel niet goed sluit, als er onvoldoende aanvoer van lucht is, als de brandstof vervuild is met andere stoffen dan hout of kolen, of als de schoorsteen niet schoon is.

Vermogen

Het vermogen van een kachel geeft aan hoeveel warmte de kachel kan afgeven. Het is belangrijk dat het vermogen past bij de ruimte. Een kachel met een te klein vermogen krijgt de kamer niet warm genoeg. Maar een te groot vermogen zorgt ervoor dat de kachel niet voluit kan branden. Er wordt dan snel gesmoord gestookt en dat leidt tot extra milieuvervuiling.

Stuw- of keerschot

Een stuw- of keerschot (of vlamkeerplaat) is een horizontale plaat boven in de kachel. De plaat zorgt voor meer luchtdynamiek (turbulentie) in het bovenste deel van de verbrandingsruimte. Eventuele onvolledig verbrande gassen, verbranden daardoor alsnog.

Daarnaast maakt een keerschot de afstand groter die de verbrandingsgassen moet afleggen door de kachel, naar de schoorsteen en naar buiten. Gassen hangen daardoor langer in de kachel, waardoor er ook meer gelegenheid is om ze volledig te verbranden.

Als u meer informatie wenst over kachels, openhaard, schouw of rookkanaal bel of mail ons dan even.